Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB's geavanceerde klimaatsystemen voor Greennova

Mexico produceert jaarlijks miljoenen meloenen, maar die worden lang niet allemaal op zo'n bijzondere manier geteeld als die van Greennova. Het bedrijf breidde vorig jaar uit met een kas van 5,3 hectare om ook in de koudere wintermaanden in een optimale groeiomgeving te kunnen werken. VB is verantwoordelijk voor alle klimaatsystemen van Greennova, in totaal 15 hectare verdeeld over drie kassen.

“In de nieuwste kas, gebouwd in 2023 hebben we een buffertank gerealiseerd van 3.300 m3, die voldoende capaciteit heeft om via verschillende menggroepen, railbuizen en "crop pipe" een ideale temperatuur te handhaven”, vertelt Nanne Bentvelzen, Technical Sales Manager bij VB. “Daarnaast werd verwarming geleverd aan de bestaande kassen van het bedrijf, waardoor de algehele energie efficiëntie van het Greennova is verbeterd.”

Dankzij de samenwerking met VB kon Greennova haar productiecapaciteit vergroten en tegelijkertijd de kwaliteit van de meloenen handhaven. Het is een voorbeeld van hoe VB maatwerkoplossingen voor haar klanten realiseert – iets waar ze inmiddels een behoorlijk trackrecord in hebben opgebouwd, en waarbij duurzaamheid centraal staat.

“Als bedrijf hebben we een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van geothermieprojecten in Nederland”, geeft Michel Winkel, CCO als ander voorbeeld. “Als marktleider in het ontwerp en de realisatie van de gehele bovengrondse installatie, hebben we 80% van de bestaande geothermie bronnen geïnstalleerd.” In Nederland illustreren verder VB projecten, als Hoogweg Paprikakwekerijen, Looye Tomaten, Green Valley, Rijk Zwaan en Beekenkamp het ontwerpen en toepassen van duurzame klimaatinstallaties. “Door geavanceerde high-tech klimaatoplossingen te integreren, waaronder innovatieve geothermiesystemen, dragen we bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en het optimaliseren van hulpbronnen in de Nederlandse tuinbouwsector.”

Internationaal zijn op dit moment niet alleen projecten als Greennova en Dinvertech in Mexico in uitvoering, maar ook voor Agro Care in Tunesië, Little Leaf Farms en Nourse Farms in de Verenigde Staten en voor Kinghaven in Canada in samenwerking met Atrium Agri partner Havecon. VB  brengt geavanceerde klimaattechnologie naar nieuwe markten en draagt zo bij aan wereldwijde duurzaamheidsinspanningen. “We blijven vooroplopen door innovatieve technologieën toe te passen, zoals precisie-irrigatie en energiezuinige verwarmings- en koelsystemen. Deze benaderingen zijn essentieel om de tuinbouwsector te verduurzamen en aan te passen aan veranderende klimaatomstandigheden, zowel nationaal als internationaal”, besluit Edward Verbakel, CEO.

Lees hier meer over het project Greennova.