Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Duurzame kas in extreme omstandigheden

Hypermoderne kas

16HA
USA
  • Klant Little Leaf Farms
  • Oppervlakte 1 – 5 – 8 – 2 hectare
  • Soort Sla mix
  • Locatie Devens, MA, USA
  • Jaar (jaren) 2015 - 2016 - 2018 - 2020 - 2021 - 2022
"All our 40 acres have been with VB, from the beginning, we have worked well together."
Paul Sellew, Little Leaf Farms

Aanvraag project

Little Leaf Farms heeft de ambitie de grootste leverancier van bladsla te worden aan de Oostkust van de Verenigde Staten. Om dit doel te bereiken is het ontzettend belangrijk jaarrond duurzaam te kunnen telen en leveren. De vraag aan VB was dan ook; bouw de meest moderne en innovatieve kas ter wereld. Een systeem met zo min mogelijk kans op ziektes, door een optimaal klimaat en waar geen mensenhand bij de teelt aan pas hoeft te komen.

Uitdaging en aanpak

Een hypermoderne kas realiseren is een uitdaging waar VB wel raad mee weet. Het klimaat aan de oostkust was de grootste uitdaging: winters waarbij -25 C geen uitzondering zijn en in de zomer het kwik oploopt tot +38 C. Om deze uitersten op te kunnen vangen is een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig die efficient moet worden ingezet. Duurzamer dan het vanaf de Westkust naar de markt rond Boston te trucken Met een geavanceerde automatisch teeltsysteem, dat procesmatig door de kas beweegt, is dit ondervangen. Samen met een team van specialisten en de klant heeft VB in het ontwerpproces goed gekeken wat nodig is om een optimaal klimaat in de kas te kunnen creeren.

Resultaat en eigenschappen

VB heeft een uniek actief koelsysteem geintegreerd, waarmee de temperatuur in de kas niet alleen in de winter met buitenlucht, maar ook in de extreme zomers goed koel kan blijven. Met behulp van LED verlichting wordt het tekort aan licht in de winter opgevangen. Met de toepassing van zonwerend scherm wordt het te veel aan licht in de zomer weggeschermd. Het resultaat? De klimaatcondities kunnen beter afgestemd worden op de teelt, het groeiproces is versneld, er is betere controle mogelijk op de voeding van de planten, er wordt optimaal gebruik gemaakt van beschikbare teeltruimte en er hoeven nagenoeg geen mensen in de kas te komen.