Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Verduurzaming van Midden-Delfland

Eerste vergunning voor de geothermiesector

NL
  • Klant Geopower Oudcamp
  • Oppervlakte n.v.t.
  • Soort Aardwarmte
  • Locatie Maasland, Nederland
  • Jaar (jaren)
Samen zetten we een grote stap in het nemen van onze verantwoordelijkheid als het gaat om fors terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Cor Lagerwerf

Aanvraag project

GeoPower Oudcamp is een initiatief van acht glastuinbouwbedrijven uit de Oudcampsepolder in Maasland, te weten: Gebr. Valstar, J&P Ten Have, Lans, Levoplant, Kwekerij De Westhoek, Kwekerij Growin, Plantenkwekerij P. van Geest en Kwekerij Overgaag. VB realiseerde de bovengrondse geo-installatie en de aanleg van het warmtedistributienetwerk. Een grote stap voor de verduurzaming van de glastuinbouw in Midden-Delfland. De deelnemende tuinders willen via GeoPower Oudcamp ongeveer 15 miljoen m3 aardgas per jaar besparen.

Uitdaging en aanpak

Het aardwarmtesysteem onttrekt op een diepte van 2.800 m warm water van ongeveer 93 graden. De acht  tuinbouwbedrijven worden middels een leidingnet tracé van drie kilometer en warmtewisselaars op een duurzame manier voorzien van warmte. Als de warmte onttrokken is van het geothermie water en afgekoeld is naar 35 graden zal het weer worden teruggepompt naar een diepte van 2.800 m. Het project bespaart een CO2-uitstoot van 26,7 kilo ton per jaar. Dit staat gelijk aan het verbruik van 10.500 huishoudens!

Resultaat en eigenschappen

VB heeft als één van de eerste in de geothermiesector de hoogwaardige vergunningen van de complete geothermie-installatie van Geo Power Oudcamp verzorgd. CBI (Comformiteitsbeoordelingsinstantie) Lloyd`s Register lichtte de installatie - ontworpen door VB - letterlijk tot op de laatste schroef door en controleerde op veiligheid en naleving van de wet- en regelgeving, zoals PED (Pressure Equipment Directive). De uitgebreide keuring omvatte alle documentatie en procedures, zoals de sterkte, lekdichtheidsproef en de nieuwbouwinspecties op industrieel niveau.

loading map ...

Overzicht met uitgevoerde oplossingen en projecten