Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Van geothermiebron tot complete klimaatinstallatie

Samen met partners duurzaam telen

50HA
NL
  • Klant Hoogweg Kwekerijen
  • Oppervlakte 50 hectare
  • Soort Paprika
  • Locatie Luttelgeest, Nederland
  • Jaar (jaren)
Duurzaam geteelde paprika's uit een van de meest indrukwekkende kwekerijen in Noord Nederland. Hoogweg is een voorbeeld hoe schaalvoordelen in de tuinbouw benut kunnen worden.

Aanvraag project

Met één locatie in Nootdorp en meerdere locaties in Luttelgeest behoort Hoogweg tot één van de grootste paprikatelers van Nederland. De eerste samenwerking tussen Hoogweg en VB dateert van september 2016, waarbij wij de complete klimaatinstallatie gerealiseerd hebben. Eind 2017 kwam daar een eerste geothermiebron met een debiet van 450 mper uur voor Hoogweg en een warmtepomp bij, waarmee het bronwater uitgekoeld wordt tot 15°C. De aardwarmtebron levert duurzame warmte aan de drie bestaande projecten van Hoogweg en is in de loop van 2018 in bedrijf gegaan.

Uitdaging en aanpak

Hoogweg slaagt er al ruim 30 jaar in een mooi, kwalitatief goed product en de juiste diensten aan haar klanten te bieden. Het is de missie van Hoogweg om samen met zijn partners de klantenkring dagelijks te verrassen met de beste en smaakvolste paprika's, die met duurzame aardwarmte geteeld worden. De projectpartners zijn door de loyaliteit van Hoogweg op elkaar ingespeeld en zorgen er samen voor dat deelprojecten in recordtijd én naar tevredenheid worden opgeleverd. 

Resultaat en eigenschappen

Hoogweg is één van de meest aansprekende bedrijven in Nederland waar schaalgrootte en de voordelen daarvan op optimale wijze worden benut. De capaciteiten van de installaties zijn indrukwekkend. Van de enorme buffertanks tot en met de grote aantallen WKK's en warmtepompen. Om aan het gewenste klimaat te voldoen in de kas zijn alle klimaatsystemen met elkaar verbonden door kilometers lang warmtenetwerk. Om een indicatie te geven van de omvang van één van de recente deelprojecten: hierin werd maar liefst 4.320 m verdeelleiding, 356.000 m aan buisrail leidingen – dit is meer dan de afstand van Groningen tot Maastricht! – en 8.150 m gevelverwarming door VB aan elkaar gelast.