Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB verhuist naar duurzaam, innovatief pand mét duurzaamheidscertificaat

20 juli kon het VB team aan de slag in het nieuwe kantoor aan de Galgeweg in Naaldwijk. Als kers op de taart ontving VB uitgerekend diezelfde dag ook het GPR duurzaamheidscertificaat.

De eerste dag in het nieuwe pand is gestart met een rondleiding en toelichting voor onze monteurs. Vervolgens was er koffie voor de bouwpartners met aansluitend een lunch en kick-off voor de meest belangrijke gebruikers van het gebouw, de medewerkers. “Het is een feest op zo’n nieuwe werkplek in een licht ruim pand te mogen werken. Wat een spectaculair uitzicht! Met dit pand geven we de missie ‘Sustainable Together’ verder vorm”, aldus Kees van der Sar, Manager Finance bij VB Group. Helaas is een officiële opening in verband met de huidige Corona-perikelen uitgesteld.

Vanaf deze locatie aan het verkeersplein Westerlee kan het Westlandse bedrijf haar duurzame groeiambities verder vorm geven. Zo is het pand uitgevoerd zonder aardgasaansluiting. Het dak van de bedrijfshal is uitgerust met 390 zonnepanelen die gezamenlijk 110.000 KWh elektriciteit kunnen opwekken en het pand is uitgevoerd met Triple glas.  Mede hierdoor is VB energieneutraal. In de toekomst zal het pand worden aangesloten op het door VB zelf aangesloten aardwarmtenetwerk. Alle voorbereidingen zijn hier reeds voor getroffen.

GPR certificering
In opdracht van adviesbureau M3E is een uitgebreid assessment uitgevoerd en het GPR certificaat is toegekend. Dit certificaat toont de duurzaamheid van het pand aan. Met mooie scores tussen de 7,9 en 8,8 op het gebied van de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.  Uitgerekend op de dag van de verhuizing ontving VB dit waardevolle certificaat.

Kristian van Nobelen van M3E: ”Er zijn ruim 1100 gebouwen in Nederland met een GPR certificaat. Als je echter kijkt naar de gebouwen met deze scores, zijn dat er al een stuk minder, namelijk slechts 75”.

Wat mooi is aan de door VB genomen maatregelen is dat ze veelal op meerdere vlakken voordelen bieden. Het triple glas is bijvoorbeeld energiezuinig, maar heeft ook een betere geluidswering en minder koudeval in de winter, wat een hoger comfort betekent. De aangelegde vijver zorgt voor waterberging, maar kan ook de biodiversiteit vergroten van de omgeving qua planten, vogels, vissen, etc. Het is altijd een uitdaging om een aangename temperatuur te realiseren in een grote glazen ruimte. Toch is dat hier in het enorme atrium erg goed gelukt. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk gezien de expertise van VB Group klimaatverwarming, kassen en aardwarmte.