Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB genomineerd voor de Adriaan Dessing Prijs 2022

Deze architectuurprijs voor Westland en Midden-Delfland wordt in 2022 voor de derde keer uitgereikt. De achterliggende reden voor deze prijs is het bevorderen van de interesse voor de architectuur in de Streek Westland. De Adriaan Dessing Prijs 2022 wordt om de twee jaar toegekend aan het beste gebouw, infra (bruggen en waterwerken) of landschap (parken, tuinen) op het vlak van goede en eigentijdse architectuur. Het nieuwe bedrijfspand van VB is één van de drie genomineerden voor de Adriaan Dessing Prijs 2022. 

Bedrijfspand VB
VB heeft in 2020 een nieuw bedrijfspand met kantoren gerealiseerd aan de Galgeweg in Naaldwijk. Het nieuwe pand is in het bezit van het GPR-duurzaamheidscertificaat, waarbij hoge scores zijn behaald op de themagebieden energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Het dak van de bedrijfshal is uitgerust met 390 zonnepanelen die gezamenlijk 110.000 KWh elektriciteit per jaar kunnen opwekken. Dit is voldoende om in de energiebehoefte van het gebouw te voorzien en waarmee een energie positief gebouw is gerealiseerd. Over de periode september 2020 tot en met september 2021 is er meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt om alle installaties te laten draaien. Met haar doelstelling om verder te verduurzamen heeft VB tevens de wens om zich op termijn aan te laten sluiten op een aardwarmtenet en heeft in dit kader reeds voorzieningen getroffen voor een toekomstige aansluiting zodat gebruik kan worden gemaakt van duurzame warmte uit de aardbodem.

De 1.200 m2 kantoren en de bedrijfshal wordt met een Atrium aan elkaar verbonden. Deze overkoepelende verbinding bestaat uit een 15 meter hoge, met glas bedekte kasconstructie. Er is waar mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen.

Klimaat uit eigen keuken

Voor verwarming en koeling van het indrukwekkende pand zorgen drie warmtepompen met elk een koelvermogen van 78 kW. Deze warmtepompen halen de benodigde koude of warmte uit de buitenlucht. Om optimaal gebruik te maken van met de zon opgewekte elektriciteit kan warmte en koude opgeslagen worden in twee onder het gebouw geïnstalleerde buffervaten van elk 30.000 liter. Hiermee kan de warmtebehoefte voor de nacht en de koudebehoefte voor de dag worden uitgebalanceerd. Een zogenaamde ‘Super-Heater’ van 35 kW bij de warmtepomp genereert warmte voor opslag tijdens de koudecyclus en daarmee gaat het energiegebruik omlaag en zorgen de warmtepompen voor genoeg koeling.

De bedrijfshal en het glazen atrium zijn volledig uitgerust met vloerverwarming, terwijl in het atrium ook een klimaatinstallatie opgesteld is met luchtbehandelingsunits die lucht verwarmen of koelen en via luchtslangen in het atrium verdelen. Bij een geringe behoefte aan koeling voor het atrium is alleen buitenluchtventilatie genoeg en kunnen de luchtramen open. Een hogedrukvernevelingsinstallatie kan de enorme planten een extra verkoelend effect geven, maar als de luchtvochtigheid in de buitenlucht hoog genoeg is, kunnen de luchtramen dicht blijven.

Voor de medewerkers zijn er ergonomische werkplekken met hoog-laag instelling en speciale zonwering helpt zowel met het buiten houden van de zon als met isoleren van het kantoorgedeelte. Overal is LED verlichting toegepast.

Ben je ook enthousiast over het pand en vind je dat VB de publieksprijs verdiend? Laat je horen en stem hier voor VB!