Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB en Aardwarmte Vogelaer boeken vooruitgang

Het project Vogelaer breidt de bestaande geothermie-installatie uit met een tweede project. VB Geo Projects is momenteel druk bezig met de voorbereidingen en de realisatie van de bovengrondse geothermie installaties en ondergrondse transportleidingen. Het project Aardwarmte Vogelaer 2 omvat onder andere de toevoeging van een nieuwe bron, wat de capaciteit van de geothermie-installatie aanzienlijk vergroot.

In de afgelopen weken heeft VB gewerkt aan het gereedmaken van de injectieleidingen, die van binnenuit naar de nieuwe bron zullen worden aangelegd. Deze leidingen zijn cruciaal voor het efficiënt terugpompen van het gebruikte water terug in de aarde, een proces dat essentieel is voor de duurzaamheid van het geothermiesysteem.

Innovatieve oplossingen voor waterbehandeling

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe installatie is de blowdowntank, die water uit de filters verzamelt tijdens het leegpompen voor het wisselen van de filters en dit water terugpompt in het systeem. Deze blowdowntank speelt een essentiële rol in het hergebruik van het water en zorgt ervoor dat het systeem al het opgepompte water ook weer retour de grond in kan pompen.

Daarnaast is de ontgassertank een andere kritische component, waarvan de installatie eveneens in volle gang is. Deze tank helpt bij het verwijderen van water, olie en opgeloste gassen uit het water, wat bijdraagt aan de algehele efficiëntie van de geothermische installatie.

Omdat het gas dat wordt opgepompt vaak vocht bevat, wordt het gas door een gasdroger geleid. De gasdroger zorgt ervoor dat het gas gedroogd wordt en toepasbaar is voor bijvoorbeeld de WKK’s (Warmte Kracht Koppelingen).

Duurzame aardwarmte voor nieuwe afnemers en woonwijk

Door de uitbreiding met Aardwarmte Vogelaer 2 wordt het mogelijk om nieuwe afnemers, waaronder een nieuwe woonwijk aan de Orberlaan in Monster te voorzien van aardwarmte. De uitbreiding betekent dat naast de bestaande afnemers, ook zes nieuwe afnemers kunnen profiteren van duurzame aardwarmte.

VB en Vogelaer zijn trots op de vooruitgang die is geboekt. Samen kijken ze uit naar de volgende stappen van dit belangrijke project. De werkzaamheden aan de nieuwe installaties zullen naar verwachting in 2024 worden afgerond.