Bekijk de vacatures

VB begint 2022 als onderdeel van Atrium Agri

In de laatste week van december kwam ook VB met bijzonder nieuws naar buiten. Net voor de Kerstdagen zijn alle handtekeningen gezet om VB in de toekomst verder te laten gaan als volledig onderdeel van Atrium Agri. Niet alleen VB, maar gelijktijdig zijn ook alle Havecon en PB bedrijven met deze transactie voor 100% onderdeel van Atrium Agri geworden.

Edward Verbakel, CEO van VB en medeoprichter van Atrium Agri heeft enorm veel positieve reacties gekregen, maar natuurlijk ook een aantal vragen. ‘Er was met name positieve belangstelling voor de redenen waarom ik deze beslissing heb genomen, en dat vraagt vanzelfsprekend om duidelijkheid. Deze belangrijke ontwikkeling zal de fundatie onder VB gaan verstevigen. Ik heb goed nagedacht over de toekomst van ons bedrijf. We hebben een rijke historie, waar klimaat als een rode draad door onze geschiedenis loopt. In het jaar waarin ons 55 jarig jubileum is gevierd, heb ik besloten om het bedrijf op te laten gaan in een groter en uniek samenwerkingsverband. Eén van de redenen om dit te doen is om ook de komende jaren toekomstbestendig te zijn en te blijven. Financieel had het wellicht aantrekkelijker geweest om voor de charmes van externe investeerders te vallen, maar ik wil de zelfstandigheid niet opgeven. De gedachte achter Atrium is dat wij zelf aan het roer willen blijven van de gehele groep, en dus ook van onze eigen bedrijven.’, aldus Edward.

VB is van oorsprong een traditioneel maakbedrijf, maar is inmiddels doorgegroeid naar een gezonde ‘Design-Build’ organisatie. Vanuit de Nederlandse thuismarkt zijn vele grenzen gepasseerd om buitenlandse kwekers en investeerders van moderne efficiënte tuinbouwoplossingen te voorzien. Talloze internationale projecten in een groot aantal klimaatzones op vele continenten. Niet alleen de tuinbouw is door VB bediend van moderne technologie. Ook andere sectoren konden door de tijd gebruik maken van de opgedane kennis en vaardigheden. Zo is VB actief voor de grootste voetbalclubs in Nederland en Europa, zijn haar warmtenetten te vinden in havens, industriegebieden en zelfs in de binnenstad van Amsterdam. Verbakel: ‘Ons bedrijf is één van de voorlopers in het verduurzamen van de horti-sector door aardwarmte beschikbaar te maken voor kassen én voor de gebouwde omgeving. Wij worden vandaag de dag nog steeds gezien als toonaangevende speler in klimaattechnologie en complete projectoplossingen’.

Atrium Agri heeft in korte tijd een aantal enorme stappen gemaakt. Door deze samensmelting ontstaat het grootste tuinbouwtoeleveringscluster tot nu toe met ruim 400 medewerkers en meerdere vestigingen in Nederland en het buitenland. De groepsomzet over 2021 benaderde Euro 400 mln. met een kerngezond resultaat. Elk Atrium onderdeel zal haar eigen identiteit en rol binnen de horti-sector behouden en verder uitbouwen.

Edward ‘Ik ben enorm trots om hier onderdeel van te kunnen zijn. Na 55 jaar in handen te zijn geweest van de familie Verbakel smelt ons bedrijf nu samen in de groep van Atrium Agri bedrijven. Een krachtig platform van vooruitstrevende tuinbouwtoeleveranciers, waar de ambities hoog en vooruitstrevend zijn. We hebben al heel wat bereikt, maar met elkaar komen we nog verder. Vol vertrouwen werken wij samen aan de toekomst van de internationale glastuinbouw!’