Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Koen over zijn ervaring bij VB. Van stagiair tot collega!

Mijn naam is Koen en ik heb mijn afstudeerstage bij VB gelopen, en als je wilt weten of dat goed is bevallen? Ik schrijf deze blog op het kantoor van mijn eerste werkgever… VB! Ik vertel je graag meer over mijn stage-ervaring.

Mijn Sprong in de Wereld van Kassenbouw bij VB

Na mijn bachelor Architectuur in Delft ben ik een master Building Technology gestart. Hartstikke leuk, maar in het tweede jaar stond de nachtmerrie van elke student voor de deur: een masterthesis. Ik stelde mezelf twee doelen; 1) kies een onderwerp dat dicht bij je ligt zodat je een jaar lang gemotiveerd blijft, en 2) ontwerp met het oog op theorie maar houd je vooral bezig met de praktijk, zodat het resultaat relevant en te realiseren is. Als Westlander die sinds zijn twaalfde tomaten plukt én interesse heeft in gebouwtechniek was de keuze om te focussen op kasconstructies snel gemaakt, dat was één. Het nieuws inspireerde me om (relevant) onderzoek te doen naar verticale teeltsystemen gemaakt van hergebruikte kasmaterialen. Maarja, als student leerde ik over techniek in vele typen bouw, maar de niche kassenbouw kwam nooit aan bod… juist de bouwkennis die ik nodig had. Wat doe je dan?

Eenieder woonachtig in de Randstad die wel eens langs Westerlee komt ziet daar een modern wit en transparant gebouw: VB. Een duurzaam pand waarvan de vorm de functie verklapt: kassenbouw. Bingo, dacht ik in september ‘22, waarna ik een brief schreef aan VB waarin ik mijn masterthesis plannen introduceerde. Een brutale vraag om toegang tot tekeningen en kennis van medewerkers om mijn eigen onderzoeksvraag te beantwoorden werd positief ontvangen en ik mocht op gesprek komen. ‘Verticale teelsystemen?’ zeiden ze, ‘daar doen wij niets mee’. Echter, waar menig bedrijf een stageverzoek dat buiten hun werkveld valt zou afwijzen stelde VB zich gezond sceptisch maar enthousiast op. Zij zagen kansen om traditionele kassenbouwtechnieken toe te passen in het voorgestelde onderzoek en hebben voor aanvang van mijn stageperiode actief geholpen met het finetunen van mijn onderzoek zodat mijn stageperiode bij VB zo vruchtbaar mogelijk zou worden.

De Voordelen van een Stage bij VB binnen het Atrium Agri-netwerk

VB heeft ook stageopdrachten binnen haar expertise uitstaan, en ik ben ervan overtuigd dat de kennisvoorziening om die succesvol af te ronden zo mogelijk nog uitgebreider is, maar ik kan iedereen die een stage bij VB overweegt aanbevelen: schroom niet om met een eigen idee te komen.

VB heeft een breed scala aan kennis in huis: van high tech kassenbouw tot veldverwarming van Champions League clubs. Maar VB beseft goed dat je door samenwerken verder komt, en dat gaat verder dan de eigen werkvloer. VB is deel van Atrium, een samenwerkingsgroep van bedrijven in de tuibouwsector. Die groep is een zegen voor stagiairs; VB zette lijntjes uit om specifieke materiaalkennis te vergaren van staal en aluminiumleveranciers, en legde connecties met bedrijven die wel actief zijn in vertical farming. Zonder stage hadden die deuren gesloten geweest, maar dankzij VB stonden ze wagenwijd open. Dat is een bijkomstigheid die je in het achterhoofd moet houden als je een stage bij VB overweegt.

Mijn Groeiende Rol bij VB en de Waarde van Ondersteuning 

Hoewel andere Atrium-bedrijven een welkome bron van inzichten waren vond het leeuwendeel van mijn onderzoek plaats bij VB, in het Horti-kantoor met mijn huidige collega’s Marcel, Thomas, en Daan (de Horti-afdeling verzorgd de werkvoorbereiding van de kassenbouw). Dertig weken lang heb ik hen mogen bestoken met al mijn vragen, die altijd van harte werden beantwoord. Daarnaast had ik om de maand een voortgangsgesprek met Frank, het hoofd van de Horti-afdeling, die met zijn ervaring en kritische blik snel de pijnpunten uit mijn ontwerpen wist te filteren. Frank was zodanig de perfecte controle of ik de kennis die ik had vergaard wel juist had verwerkt. Zeker omdat mijn begeleiders vanuit de universiteit, (net als ik een jaar geleden) geen kaas hadden gegeten van de niche die kassenbouw is, was die aanhoudende aandacht voor mijn voortgang erg waardevol.

Een kas is zoveel meer dan staal met een glazen jas 

De nieuwste kassen die VB over de hele wereld mag realiseren zijn high tech en zitten boordevol met de nieuwste innovaties. Er gaat een wereld voor je open als je in de tekeningen duikt. In mijn tijd bij VB heb ik mogen ervaren dat dit ook geldt voor de klimaat en geothermie afdeling. Het oubollige karakter van de kassenbouw blijkt onjuist, de sector biedt juist interessante uitdagingen en inzichten voor studenten met een technische achtergrond.

VB is leergierig en staat open voor nieuwe werkwijzen

Toegegeven, ik ben nog maar een net afgestudeerde student, en duizelt het me aan het eind van de dag soms nog van alle nieuwe informatie, maar ik zie ook dingen die beter kunnen. En de cultuur binnen VB grijpt dat aan, waardoor ik tijd mag stoppen in het verbeteren van werkmethoden die zijn ingesleten zijn in de werkvoorbereiding. VB wil zich blijven ontwikkelen, zich voorbereiden op de toekomst, en daarvoor wordt het benutten van inzichten van jonge professionals met beide handen aangegrepen. Dat maakt dat ik mij, net als toen ik nog stage liep, gehoord en gewaardeerd voel. Dat is een fijne positie, en een van de voornaamste redenen om de baan die mij aan het eind van mijn stageperiode werd aangeboden te accepteren.

Tijdens mijn stageperiode heb ik twee dagen per week voor VB gewerkt, met de intentie om te leren door te doen, en niet alleen door te vragen. Kennelijk werd dat gewaardeerd, want ik kreeg regelmatig de vraag wat mijn plannen waren voor na mijn studie. Naarmate mijn stageperiode afliep werden de gesprekken over een dienstverband serieuzer, en heb ik voor de zomervakantie getekend voor een baan als werkvoorbereider met ruimte om mij te ontwikkelen in Research & Development voor de Horti-afdeling. Na een lange vakantie ben ik in september begonnen en het bevalt zo mogelijk nog beter dan mijn stageperiode. Er is veel ondersteuning in mijn ontwikkeling en ik krijg de tijd om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen, maar tegelijkertijd ben ik direct begonnen met het ontwerp van een te realiseren bouwproject, waardoor ik me nog altijd serieus genomen en vertrouwd voel, en het gevoel heb dat ik werk aan iets belangrijks.

Een Toekomst vol Mogelijkheden

Ik sta nog aan de start van mijn loopbaan binnen VB, maar toen ik in september ’22 voor het eerst het pand binnenliep had ik al door dat er een mooie toekomst mogelijk is in dit bedrijf. Van begin af aan wordt er door Celine van HR met zorg aan een onboardingsplan gewerkt voor stagiairs en nieuwe werknemers; een zachte landing waarin je de organisatie en medewerkers goed leert kennen, maar waarbinnen veel ruimte is voor persoonlijke doelen. Wil jij net als ik iets betekenen in Research & Development, dan krijg je daar de tijd voor en wordt er actief meegedacht over opdrachten en samenwerkingen met andere Atrium bedrijven. Wil jij schakelen van afdeling binnen VB, bijvoorbeeld van werkvoorbereiding naar sales? Dan kan dat, en word je (intern) opgeleid zodat jij je dromen kan verwezenlijken. VB hecht veel waarde aan het welzijn van haar werknemers, en zij realiseren zich dat persoonlijke groei daartoe essentieel is, en daarvoor stellen zij de middelen beschikbaar.

Om af te sluiten zou ik aan studenten die een stage, en jonge professionals die een loopbaan bij VB overwegen willen adviseren: stuur die mail. Reageer op een vacature of wees jezelf en introduceer jouw talenten en ambities en stel je eigen onderzoek/functie voor. VB staat open voor innovatie en pro activiteit. Kom op gesprek en voel hoe warm je wordt ontvangen, ontdek de ruimte voor ontwikkeling, en geniet van de ondersteuning vanuit ieder niveau in de organisatie.

Ben je enthousiast en benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Bekijk dan hier de vacatures!

Wie weet zien we elkaar binnenkort,

Koen Verbraeken.