Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Voortgang geothermieproject in glastuinbouwgebied Californië

In het tuinbouwgebied Californië in Limburg wordt op dit moment een aardwarmte project gerealiseerd, met een broncapaciteit van 240 m3/h en 80 graden water, in opdracht van Alliander DGO en CLG Geothermie BV. De bronnen zijn eind april 2016 gerealiseerd. VB is verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van alle bovengrondse installaties.

Op de installatie worden drie afnemers aangesloten, Van Lipzig Tuinderijen BV, Gielen Kwekerij BV en Sweet Lions BV. Gezamenlijk hebben deze bedrijven 26 ha kassen die ze met aardwarmte gaan verwarmen. Door gebruik van aardwarmte zal jaarlijks bespaard worden op het gebruik van 8 miljoen kuub aardgas (overeenkomstig het gebruik van ongeveer 5.500 huishoudens). Begin september is een start gemaakt met de montage van het warmtedistributienet over een lengte van ca. 1200 meter. Op dit moment worden hier de laatste werkzaamheden aan uitgevoerd. Eind oktober is VB gestart met het aansluiten van de warmte-installatie in het pomphuis.

De bovengrondse installatie vanaf de well heads bestaat uit: een drukgolftank, welke de drukschommelingen in het systeem moet opvangen, 4 filterstraten met High Cube filters van Beta Industries, 3 stuks bronwisselaars van 87,5 m/h, geleverd door Sondex en één injectiepomp. De productieleiding tot en met de injectiepomp wordt voor het eerst uitgevoerd in GRE buis (glasvezel versterkt) van Future Pipe Industries. Voor de injectiepomp is gekozen voor een Centrilift H-pump van Baker Hughes welke een injectiedruk kan leveren van 50 bar, de pomp is van hetzelfde fabricaat als de ESP pomp.

De complete sturing en elektrische aansluitingen zijn ook onderdeel van het totale project en worden geleverd in samenwerking met Enthoven Techniek.

Naar verwachting wordt het project eerste kwartaal 2017 opgeleverd.