Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB wint aanbesteding aardwarmteproject Vierpolders

Het aardwarmteproject Vierpolders is een initiatief van negen kwekers, die in dit Zuid-Hollandse tuinbouwgebied actief zijn. Zij verkeren in de gunstige omstandigheid dat op zo’n 2.200 meter diepte een zandlaag met water van circa 85 graden ligt. Met de nieuwe installatie die VB deze zomer voor de kwekers gaat realiseren, wordt de warmte uit het zoute water omgezet naar een zoet watercircuit, zodat het water geschikt is voor de CV-installaties van de kwekers.

Daarvoor worden een diverse warmtewisselaar en 13 kilometer stadsverwarming geïnstalleerd en aangelegd. “Dit project bespaart de kwekers meer dan 2.000 kubieke meter gas per dag”, zegt Marco de Bruijne. Hij is eindverantwoordelijk voor de klimaatactiviteiten binnen VB.

Prijs en ervaring

Marco de Bruijne constateert dat de ervaring en de scherpe prijs van de VB de doorslag hebben gegeven. “Dit is nu ons negende aardwarmteproject in Nederland. Binnen de tuinbouw hebben we inmiddels een sterke reputatie opgebouwd. Eerder werkten we voor onder andere de Energie Combinatie Wieringermeer en we realiseerden onlangs nog het project voor Geothermie De Lier. Dat stelt ons in staat om scherp aan te bieden. Nu zegt een prijs alleen niet voldoende. Je moet ook kwaliteit en leverzekerheid kunnen bieden. En dat kunnen we, dat gaan we in Vierpolders opnieuw laten zien.” Het aardwarmteproject Vierpolders wordt naar verwachting eind 2015 begin 2016 in gebruik genomen.