Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB realiseert 10 hectare kassenproject voor KDV in Siberië - Rusland

Begin juni is het kassenbedrijf van VB gestart met een 10 hectare totaal project in Siberië, nabij de studentenstad Tomsk in Rusland.

De voorbereidingen en materiaal leveringen voor het project zijn inmiddels zo goed als afgerond en de Russische bouwers zijn aan de realisatie op locatie begonnen. Het indrukwekkende kassenproject moet zijn afgerond voor het invallen van de winter, die in Siberië al vroeg begint. De eerste sneeuw wordt al in oktober verwacht, zodat het een uitdaging wordt de 10 hectare kas op tijd warm te krijgen. Afgelopen jaar is reeds de fundatie gezet, om er voor te zorgen dat er geen problemen zouden ontstaan met de vorst in de grond, die met temperaturen tot minus 40 graden Celsius wel tot 2,5 meter diep kan gaan.

Alle onderdelen van het project zijn berekend op de extreme weersomstandigheden, waarbij de verwarming en isolatie grote aandacht hebben gevraagd. Ook de verzorging van voldoende irrigatiewater in de wintermaanden heeft een gedegen voorbereiding gevergd.

De planning is om begin december de eerste afdeling van 4 hectare te planten. KDV is ervan overtuigd dat dit gezien de goede voorbereiding geen problemen zal geven.