Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB Projects realiseert duurzame verbinding tussen Hortus Botanicus en Hermitage Amsterdam

De Gouden Eeuw heeft een groot aantal Hollandse meesters voortgebracht, van wie de werken nu in het Hermitage in Amsterdam hangen. Het kunststukje dat VB uit De Lier in Amsterdam op dit moment realiseert, roept associaties op met dat vakmanschap en die precisie. De Westlandse specialist in onder andere klimaatsystemen legt een 425 meter lange ondergrondse warmteleiding aan tussen de Hermitage en de Hortus Botanicus. Vanwege de kwetsbaarheid van de stad bovengronds, wordt er op maar liefst 25 meter diepte geboord. 

VB is geen onbekende in dit statige deel van Amsterdam. “In de jaren ’80 installeerden we twee grote warmwaterketels bij de Hortus Botanicus om de tropische planten en bomen op van de juiste temperatuur te voorzien.”, vertelt Romboud Harskamp, Technical Sales Manager bij de VB. Dat destijds ook voor VB werd gekozen, is niet vreemd. Het bedrijf werkt veel voor bedrijven in de glastuinbouw. Romboud Harskamp: “De ketels zijn na dertig jaar aan vervanging toe. Nu staan er bij de Hermitage een aantal warmtepompen die overtollige warmte produceren. Deze warmte is ideaal om de Hortus Botanicus van extra warmte te voorzien. Maar, de twee instituten liggen op zo’n 400 meter van elkaar. Die afstand gaan we met een ondergrondse boring overbruggen, omdat de alternatieven teveel beperkingen voor de stad opleveren en bovendien minder economisch zijn.”

Delicate operatie
Aanvankelijk werd een andere aanpak overwogen, maar dat plan zou veel graafwerk vergen. Harskamp: “Omwonenden en bezoekers zouden hinder ondervinden van opgebroken straten en zelfs bomen zouden ervoor moeten wijken. Een dergelijk plan stuit vanzelfsprekend op veel weerstand. VB heeft ruime ervaring in de geothermie en het aanleggen van duurzame warmtenetten en is daarom de expert voor een juiste en gepaste oplossing. “We hebben hier de techniek van Horizontal Directional Drilling toegepast. Al vrij snel waren we op de gewenste en veilige boordiepte van 25 meter. We zijn daarmee onder de metrobuis in Weesperstraat door gegaan en hebben de M.S. Vaz Diasbrug gekruist. De buizen liggen inmiddels parallel aan de Nieuwe Herengracht. Het project verloopt tot nu toe voorspoedig”. 

Verwarming en koeling
De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn inmiddels afgerond en het project is op dit moment in volle gang. Romboud Harskamp: “Wij streven ernaar om in de tweede helft van juli klaar te zijn. Vanaf dan stroomt er warmte naar de Hortus en koeling naar de Hermitage. Het is een eer en uitdaging juist tussen twee historische locaties met de modernste techniek te mogen werken.”