Bekijk de vacatures

VB levert totaal project voor 5 ha. aardbeienteelt voor Haisheng, Xi’An, China

VB is bezig met de laatste werkzaamheden aan een ‘state of the art’ project voor aardbeienteelt voor Haisheng in Xi’An, China. De verwachting is dat dit project in juli 2016 kan worden opgeleverd.

Het betreft een compleet project van 5 ha. voor de teelt van aardbeien, waarbij VB werkelijk alles levert: de kas- en klimaatinstallaties, klimaatregeling (computer), irrigatie, logistiek, product veredeling, koelcellen, dock shelters etc.

Haisheng Co. Ltd. is één van de grootste sap fabrikanten ter wereld en is gespecialiseerd in de productie van appelsap. Haisheng bezit 1000 ha. boomgaard en gaat zich specialiseren in de verkoop van dagverse producten.

De door VB geleverde kas is een 8 meter tralie met 6 m poothoogte en een speciaal transport systeem dat onder de goot door loopt. Alle materialen komen uit Nederland, met uitzondering van het glas. Voor elke kap is een fundatie gemaakt volgens wens van de opdrachtgever en heeft een fundatie poot van 2 x 2 m en 1 m diep. De teeltgoot is 10 cm lager dan gebruikelijk, dit is aangepast vanwege de gemiddelde lengte van de Chinese medewerkers. Uiteraard heeft dit de nodige consequenties en moeten hierdoor ook andere zaken (o.a. hoogte transportkarren) worden aangepast.

Het complete project wordt onder regie van VB met behulp van een locale onderaannemer gerealiseerd.

Met dit nieuwbouw project voor de teelt van aardbeien gaat Haisheng een behoorlijke uitdaging aan: de teelt van aardbeien is een lastige. Haisheng wordt hierbij ondersteund door een Nederlandse kweker.

Het was regelmatig een uitdaging de grote cultuurverschillen tussen Nederland en China te overbruggen, maar door een goede samenwerking van VB met haar Chinese partner Haisheng is dat op heel goede wijze gelukt. Dit resulteert uiteindelijk in een oplevering volgens planning.