Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB installeert veldverwarming voor FC Barcelona

VB is al vele jaren gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van verwarmingssystemen in sportvelden. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat warmte bij de wortels brengt en bevriezing van de onderlaag van het veld voorkomt. Zo kan de kwaliteit van het gras worden verbeterd en blijven afgelastingen van wedstrijden beperkt.

Door een vorstvrije laag in het veld te creëren, vindt smelt- en regenwater eenvoudiger zijn weg naar het drainagesysteem. Bij stadions waar onder het veld een parkeergelegenheid is voorzien, voorkomt het systeem bevriezing van onderaf. Het toegepaste systeem is afkomstig van het zelf ontwikkelde principe van bodemverwarming in de glastuinbouw.

Marktleider in veldverwarming

Het bedrijf uit Westland is marktleider op het gebied van veldverwarmingssystemen. In 1996 werd het Philips Stadion in Eindhoven als eerste van een systeem voorzien dat de conditie van het veld verbetert. Inmiddels is bij meer dan veertien Nederlandse clubs het systeem geïnstalleerd in het hoofdveld en in vele trainingsvelden. In 2013 zijn de trainingsvelden van Ajax en FC Twente van het systeem voorzien. Vooruitlopend op het WK Hockey in 2014 in Den Haag zal binnenkort ook het stadion van ADO Den Haag van een nieuw systeem worden voorzien.

35 kilometer slang

Voor het veld van Camp Nou zal meer dan 35 kilometer PE-slang (polyethyleen) worden geïnstalleerd. Door middel van een speciale lastechniek komen geen koppelingen in het veld voor, waardoor de kans op lekkage nihil is. Verder zal de bestaande vloer in de spelerstunnel worden verwijderd om de hoofdleidingen ondergronds van de warmtebron naar het veld te kunnen leiden.

Slechts 4 dagen tijd

De werkzaamheden moeten in recordtijd worden uitgevoerd. Direct na de wedstrijd tegen Atlético Madrid op 28 augustus, wordt de bestaande grasmat verwijderd. VB Projects heeft dan slechts 4 dagen de tijd om alle slangen te monteren en af te persen. Het nieuwe veld van Barcelona ligt buiten de stad al helemaal gereed. Na aanleg van het systeem wordt het veld met een groot aantal diepladers naar Camp Nou gereden. De grasmat is dan precies op tijd klaar voor de thuiswedstrijd op 15 september tegen Sevilla.