Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

VB installeert veldverwarming voor Ajax én Feyenoord

VB verwarmt de velden van de prachtige nieuwe trainingsaccommodatie van Feyenoord én verwarmt een derde veld op het Sportcomplex De Toekomst van Ajax. Feyenoord Rotterdam N.V. bouwt momenteel aan een nieuw trainingscomplex voor de selectie en de technische en medische staf.

Op het nieuwe complex krijgen zij de beschikking over twee velden, een kunstgras warming-upstrook en een apart keepersveld. Direct hierlangs ligt het hoofdgebouw, dat aan één zijde volledig van glas is, waardoor van binnenuit een perfect zicht op de velden geboden wordt.

Onder al deze velden legt VB een veldverwarmingssysteem aan met een zeer efficiënt nieuw ontwerp voor de verdeling van het warme water. In de velden zal meer dan 70 kilometer PE-slang (polyethyleen) worden geïnstalleerd.

De hoofdaannemer GKB Visie bv uit Barendrecht is de partij die alles coördineert m.b.t. de velden en buitenruimte en Fieldturf Benelux is de partij die de aanleg van de nieuwe velden verzorgt. Door een prima samenwerking met deze partijen zijn de werkzaamheden in het veld voor de veldverwarming reeds met goed gevolg afgerond. Als het nieuwe gebouw er staat zal VB in de technische ruimte haar installatie koppelen aan het stadsverwarmingsnet. Feyenoord maakt hiermee in haar veldverwarming gebruik van een duurzame warmtevoorziening.

Ajax is dit jaar gestart aan een flinke renovatie van het Sportcomplex De Toekomst. Naast het hoofdveld, veld 4 en 5 is aan VB nu ook gevraagd om veld 3 te voorzien van een veldverwarming. Hiermee is de flexibiliteit op de Toekomst erg groot geworden en kan er met de bestaande installaties altijd worden getraind. In juni van dit jaar zijn deze werkzaamheden op een goede manier afgerond.

De flexibiliteit van het systeem is groot. Er kan gekozen worden voor verwarming van een veld of het vorstvrij houden van het systeem onder het veld. Daarnaast geldt bij Feyenoord dat de kunstgras warming-upstrook en het keepersveld apart aan of afgeschakeld worden. Vanaf het display van de regeling in de technische ruimte onder de tribunes van het nieuwe complex wordt de installatie geregeld. Bij Ajax kan ervoor gekozen worden om een veld af te sluiten of een extra veld aan te zetten. Vanaf de displays van de regeling in de mobiele technische ruimte naast veld 4 wordt de installatie geregeld. Bovendien kunnen deze regelingen via smartphone of tablet van de groundsman thuis worden binnengehaald en worden afgelezen. Op deze wijze kan men de vinger aan de pols houden om de velden in optimale conditie te krijgen en weersinvloeden het hoofd te bieden.

Het klimaatsysteem van VB ligt in het merendeel van de stadions van clubs uit de Nederlandse eredivisie en daarnaast ook in vele internationale stadions, waaronder die van Manchester United, Bayern München en FC Barcelona. Sinds 1996 heeft VB al meer dan vijftig veldverwarmingsinstallaties aangelegd. Voor meer informatie r.marks@vb-projects.nl