Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Nieuwste innovatie van VB: hoogwaardige plastic APG (Advanced Poly Greenhouse) kas

VB liet op de GreenTech haar nieuwste innovatie zien: de nieuwe hoogwaardige plastic APG-kas. APG staat voor Advanced Poly Greenhouse. De nieuwe kasconstructie heeft de VB ontwikkeld in samenwerking met Boal Poly Systems. Het bijzondere aan deze plastic kas is dat deze aluminium goten heeft, het plastic eenvoudig met een herbruikbaar aluminium profiel is vast te zetten en de kas snel gebouwd kan worden. “De bouw van deze kas gaat gemiddeld 30 procent sneller dan de bouw van een normale plastic kas”, zegt Robert Marks, salesmanager export bij VB.

De hele onderbouw van de APG-kas is gelijk aan die van een glazen kas, alleen het kasdek is anders, vertelt Marks. In het dek zitten aluminium goten die er onder andere voor zorgen dat het condenswater dat tegen het plastic kasdek komt, gescheiden wordt afgevoerd. Verder wordt het plastic kasdek gemakkelijk en snel met het speciale aluminium profiel vastgezet. Deze profielen kunnen worden hergebruikt, zodat deze weer van nut zijn als het plastic wordt vervangen; vaak gebeurt dat binnen 3 tot 5 jaar.

'Snelle bouw gegarandeerd'
Edward Verbakel, directeur van VB: “De kas is ontwikkeld met een minimale constructie zodat deze snel gebouwd kan worden. Immers, veel kassenbouwers leveren een pakket voor een plastic kas, maar men geeft daarbij niet aan hoe lang het duurt eer de kas staat. Wij garanderen met onze nieuwe plastic kas een snelle bouw zodat investeerders snel kunnen planten en dus snel echt nut hebben van de nieuwe kas.” Ook kan er in het aluminium luchtraam insectengaas van Holland Gaas worden aangebracht. Verbakel: “Daarnaast blijven we verder zoeken naar wat we nog meer kunnen verbeteren om de producties in deze hoogwaardige plastic kas verder te verhogen.”

De VB mikt met deze nieuwe plastic kasconstructie op investeerders in glasgroenteprojecten in het buitenland, maar ook op zaadleveranciers of opkwekers van jonge planten. De VB ziet kansen in de markt van plastic kassen, maar dan alleen in de markt voor hoogwaardige plastic kassen. Edward Verbakel: “We stappen dus niet in de massamarkt van plastic kassen, want daar kunnen we het niet op prijs winnen. Wij richten ons op het bovenste deel van het segment van de plastic kassen.”

Markten voor de APG-kas
De VB verwacht de APG-kas vooral te verkopen aan bedrijven in Centraal Amerika, Zuid-Europa en Noord- Afrika, maar ook in bepaalde regio’s in Azië. “Gebieden waar ze heel veel zoninstraling hebben en waar dus een alles lichtdoorlatend kasdek iets minder belangrijk is”, zegt Marks. De investering in deze nieuwe plastic kas inclusief het insectengaas blijft ruim onder de 30 euro per m2, wat lager is dan een vergelijkbaar concept met glas.

Oorspronkelijke tekst www.sierteeltnet.nl door Ellis Langen