Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Nieuwe veldverwarming voor stadion De Vijverberg van De Graafschap, Doetinchem

Er wordt ondanks de zomerperiode hard doorgewerkt op De Vijverberg in Doetinchem. Niet alleen vanwege de stormvloed aan extra aanvragen voor een nieuwe seizoenkaart nu De Graafschap is gepromoveerd, maar ook om het veld Eredivisieproof te maken. De KVNB verlangt namelijk van alle clubs in de Eredivisie dat ze beschikken over veldverwarming om de kans op afgelasting vanwege vorst aanzienlijk te verkleinen.

Het oude systeem op De Vijverberg werkte al enkele jaren niet meer goed, daarom slaan De Graafschap en ATAG Verwarming Nederland B.V. de handen ineen voor deze grote en snel uit te voeren klus. De installatie van de veldverwarming in stadion De Vijverberg wordt mede verzorgd door cv-ketelfabrikant ATAG Verwarming Nederland B.V. Al vijf jaar is zij trotse sponsor en hoofdsponsor van Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap. In samenwerking met veldverwarmingsspecialist VB plaatst ATAG nog deze maand 12 van haar XL cv-ketels. Een uniek project aangezien veldverwarming normaal gesproken wordt gekoppeld met cv-ketels met voorzetbranders. Nu lag echter de samenwerking met de hoofdsponsor zo voor de hand dat er gekozen is voor de unieke koppeling met condenserende XL cv-ketels van ATAG.

Wat gaat er geplaatst worden?

  • De 12 ATAG XL cv-ketels die de veldverwarming verzorgen komen onder één van de tribunevakken te staan en hebben een gezamenlijk vermogen van maar liefst 1,5 MW

  • De slangen die aangesloten worden op de cv-ketels komen 25 cm onder het grasoppervlak te liggen op 25 cm afstand van elkaar en over de gehele lengte van het veld

  • Daarbij gaat het om maar liefst 32 km aan leidingen

Wie werkt er nog meer aan dit project mee?

VB is een specialist op het gebied van veldverwarming. Hun prachtige referentielijst voor het aanleggen ervan bestaat onder andere uit het merendeel van de Nederlandse eredivisieclubs. Daarnaast werkten zij ook veelvuldig voor buitenlandse topclubs zoals Manchester United, Liverpool FC, Celtic FC, Glasgow Rangers FC, FC Bayern München, Schalke 04, Real Madrid en FC Barcelona.

“Het project loopt tot nu toe voorspoedig”, aldus Bram Wassink, die onder andere verantwoordelijk is voor het veldbeheer op De Vijverberg. “Het is prima werken met de ervaren mensen van ATAG Verwarming, VB en Oscar’s Groen. Ons team van veldbeheer, onder leiding van Tonnie Linnenbank en de mensen van Oscar’s groen, onder aanvoering van Heidi Gronert, zitten er iedere dag bovenop.”

Als alle leidingen zijn aangesloten wordt het systeem getest; als blijkt dat alles functioneert moet het gras er weer op. “We gaan werken met zogenaamde big slabs, dat zijn graszoden van een meter breed en 50 meter lang. Als het weer meewerkt, moet het er voor de eerste thuiswedstrijd weer prima uitzien.”

Kijk hier voor een filmpje over de aanleg van de veldverwarming bij De Vijverberg