Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Nieuwbouw project Kweekvijver 2 door VB

VB is sinds begin dit jaar actief met de nieuwbouw voor een opkweeklocatie van Plantenkwekerij Vreugdenhil. Het betreft het project ‘Kweekvijver 2’ gelegen aan de Grote Achterweg te Naaldwijk tegenover ‘Kweekvijver 1’. Hier wordt een Venlo kasconstructie van ruim 21.000m2 voorzien van een moderne klimaat installatie gebouwd.

Na in 3 fases aan de Noord-Lierweg te De Lier de complete kas, hal en klimaat voor Plantenkwekerij Vreugdenhil met een totale oppervlakte van ruim 120.000m2 te hebben gerealiseerd, heeft VB ook voor dit nieuwe project in Naaldwijk de opdracht gekregen om voor de plantenkwekerij een prachtige complete kasconstructie voorzien van moderne klimaat installaties te realiseren.

Op dit moment is VB samen met de andere aannemers hard bezig met de realisatie van dit zeer hoogwaardige project. Het project bestaat uit een VENLO kasconstructie met een traliebouw van 12.80m inclusief een VENLO bedrijfsruimte met een traliebouw van 17.06m. In de zijgevel van de bedrijfsruimte is een sparing gemaakt van 24,00m met een toegepaste goottralie waardoor er ruimte is om een kantoor door derden in te laten bouwen. Deze zal gedeeltelijk buiten en voor een deel binnen de kasconstructie komen te staan. De gehele kasconstructie/bedrijfsruimte wordt uitgevoerd met een thermisch verzinkte staalconstructie, welke daarna wordt voorzien van een 1-laags elektrostatisch polyester poedercoating in de uitvoering RAL 9016.

De kas bestaat uit zes afdelingen welke door VB ieder uitgerust worden van een eigen verwarmingssysteem. In iedere afdeling hangt een bovennet voor de verwarming waar tevens een monorailkar overheen zal rijden. Deze monorail kar kan vanaf de corridorverwarming elke kap in rijden om het kweken van de gewassen te vergemakkelijken. Daarnaast is elke afdeling voorzien van een groeibuis die in hoogte verstelbaar is. Doordat de hoogte van de groeibuis mee kan met de hoogte van de gewassen wordt het mogelijk om de groei van de gewassen nog beter te ondersteunen. Tot slot is iedere afdeling voorzien van een eb-en vloed vloer met een vloerverwarming die is aangesloten door VB.

Naast de verwarming in de kas is VB ook verantwoordelijk voor het leveren van de warmte door het bouwen van het ketelhuis. Een 2558 kW ketel zorgt er voor dat alle verwarmingssystemen over genoeg warm water beschikken. Omdat de vloerverwarming op een afzonderlijk grondleiding tracé draait heeft VB een verdeelstuk ontworpen met een warmtewisselaar zodat alles zonder problemen los van elkaar aangestuurd kan worden. Deze optie geeft de kweker nog meer mogelijkheden om zijn gewassen optimaal op te kweken.

De bouw van het project is gestart met heiwerkzaamheden in week 8 van 2017. Momenteel wordt er gewerkt aan de laatste werkzaamheden betreffende de kasconstructie. Het project zal naar verwachting in week 33 in gebruik worden genomen voor het opkweken van voornamelijk eetbare plukgroenten van Pick & Joy.