Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Mighty Vine Tomatoes (Illinois, USA) viert eerste oogst

Meer dan honderd aanwezigen, waaronder directie, personeel, aandeelhouders, bouwers, lokale instanties en nieuwe afnemers waren getuige van de feestelijke ceremonie. Onder de aanwezigen een groep Nederlandse belanghebbenden, onder wie  Edward Verbakel van VB en Frank van Kleef van Royal Pride Holland.

Edward Verbakel van VB dankte in zijn woordje zijn project partners Havecon, PB Techniek, Priva, Gavita en Vepritec voor hun inspanningen om dit project binnen 4 maanden van zand naar plant te realiseren. Tevens complimenteerde hij oprichter Jim Murphy met zijn visie om lokaal dagverse tomaten te gaan produceren voor het enorme aantal consumenten dat zich in de Chicago markt bevindt. Het vermogen om in korte tijd een sterk team samen te stellen en specialisten op elke taak te zetten is één van de succesfactoren geweest, waardoor er veel sneller dan gepland heerlijke tomaten geleverd worden aan lokale supermarkten als Whole Foods en Jewel-Osco.

Frank van Kleef, één van de oprichters van het project, had de eer om een lint van planten door te knippen onder het toeziend oog van alle aanwezigen. De lokale TV omroep WIFR maakte de volgende rapportage van het evenement. http://www.wifr.com/home/headlines/MightyVine-Takes-Agriculture-High-Tech-331834551.html

Stephan van de Wall, Deputy Consul General – Head Economic Development van het Nederlandse Consulaat in Chicago was zeer onder de indruk van de toepassing van Nederlandse technologie in één van de 14 Staten waar hij Nederland mag vertegenwoordigen. ‘Dit project is een perfect voorbeeld van hoe Nederlandse technologie haar toonaangevende rol bewijst in een wereld met een groeiende behoefte aan gezond en veilig voedsel. Er liggen nog volop mogelijkheden om dit op andere locaties op een vergelijkbare manier uit te rollen.’

Gary Lazarski, CEO van Mighty Vine Tomatoes, legde de nadruk op het feit dat er een eind is gekomen aan de tijd dat er geen verse tomaten te krijgen zijn in de omgeving van Chicago tijdens de strenge wintermaanden. ‘ In dit tijdperk van voedselveiligheid wil de consument graag weten waar het product vandaan komt. Daarnaast zijn ze zich er van bewust dat het loont om de lokale economie waar mogelijk te ondersteunen.’ Mighty Vine produceert nu nog maar drie procent van de totale tomaten consumptie in Chicago, dus volgens Lazarski zijn er volop mogelijkheden om door te groeien.