Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Duurzaam trainingscomplex voor Vitesse

De komst van de gefortuneerde Georgische clubeigenaar Merab Jordania naar de Arnhemse club bracht langgekoesterde nieuwbouwplannen van de Arnhemse kampioenskandidaat in een stroomversnelling. Het nieuwe complex van vier bouwlagen, dat in december 2012 is opgeleverd, mag tot de modernste en meest duurzame van het land worden gerekend. 

Naast luxe kleed- en trainingsruimten voor selectie, beloften en jeugdteams, bevat het complex ook een verdieping met kantoorfaciliteiten, een perskamer en tribune, maar ook een wellnessruimte met stoombad en een therapiebad met lopende band. Ook worden drie velden door de veldverwarming installatietechnisch bij het project betrokken. Het complex ligt naast topsportcentrum Papendal, waar onder meer Nederlandse Olympiërs werken aan hun sportieve ambities.

Aanvankelijk zou het project 'traditioneel' worden uitgerust worden met ketels en een koelmachine. Het complex lift echter mee op de warmte koude opslag van Papendal. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt voor de koeling, terwijl warmte wordt opgeslagen in de bodem voor de winterverwarming.

Een watergekoelde warmtepomp van Daikin zorgt voor de verwarmings- (320 kW) en koelingsbehoefte (160kW) van het gebouw vanuit de bronnen. Hierbij is gekozen voor een twee-pijps verwarming/koeling installatie (change-over systeem) waarbij centraal omgeschakeld wordt van verwarmings - naar koelbedrijf en andersom. Voor het warme water van de in totaal 86 douches in de luxe uitgeruste kleedkamers zijn twee buffervaten van 1000 liter elk opgesteld. Voor deze tapwatervoorziening, de pieken in verwarming van het gebouw en de verwarming van de voetbalvelden, staan drie gasgestookte HR-ketels (Remeha 310 en twee 610 GAS ECO Pro-toestellen) in cascade in de technische ruimte. De twee 610-toestellen worden vooral gebruikt als aanvulling voor de veldverwarming. Dit verwarmingssysteem vraagt namelijk 2500 kW en volop draaien op de lagetemperatuurverwarming van de warmteopslag zou een aanslag betekenen op de balans van de wko-bronnen. De verwachting is dat Vitesse het systeem in februari 2013 in gebruik neemt.