Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Nieuwe coating ingezet in strijd tegen corrosie

Vorig jaar is bij een recent door VB gerealiseerd project besloten om ondergronds een GRE (Glass Reinforced Epoxy) liner toe te passen in zowel de productie- als de injectieput. Dit heeft erin geresulteerd dat er voor de bescherming van de ondergrondse installatie geen corrosie inhibitors meer nodig zijn. Hiermee is direct een nieuwe uitdaging voor de bovengrondse installaties geboren.

Bas Keijzer, Operational Manager bij VB: "Waar normaal gesproken de leidingen veelal in GRE worden uitgevoerd, is op een aantal plaatsen in de installatie het gebruik van staal of RVS onvermijdelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansluitstukken voor meetinstrumenten. Ook de injectieleiding kan door de hoge ontwerpdruk niet in GRE worden uitgevoerd. Om de stalen of RVS leidingen aan de binnenzijde toch te beschermen tegen het agressieve medium is VB samen met de opdrachtgever op zoek gegaan naar een oplossing. Deze oplossing is gevonden in een coating welke aan de binnenzijde van de leidingen wordt aangebracht".

De leidingen zijn aan de binnenzijde voorzien van een zogenaamde inbrandcoating. Deze coating zorgt voor een bescherming van de installatiedelen waar GRE en titanium niet mogelijk zijn. De coating wordt in meerdere lagen in de leiding aangebracht en het complete leidingdeel wordt in een grote oven verhit tot een temperatuur van circa 350 graden Celsius. Doordat de leiding na elke laag wordt verwarmt, ontstaat een sterke, onverwoestbare en chemisch zeer hoog resistente coating. Wanneer er onverhoopt toch een beschadiging van de coating ontstaat, zal de coating niet loslaten van de leiding doordat er water onder stroomt.

Om de kwaliteit te garanderen wordt, na het aanbrengen van het juiste aantal lagen, een controle uitgevoerd door middel van een elektrische spanning. Op deze manier zal er, als de coating ergens onvolledig is aangebracht, door middel van geleiding naar de buis een signaal afgegeven worden. Aangezien de coating een goede warmtegeleider is kunnen ook dompelbuizen voor temperatuurtransmitting worden voorzien van deze coating. Meer toepassingen worden op dit moment onderzocht. Naar verwachting kunnen zelfs de filterhuizen, afsluiterhuizen en ontgassingstank worden voorzien van deze coating.