Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures

Kasverwarming

VB verzorgt de verwarming van kassen middels verwarmingsinstallaties en aardwarmte

Kasverwarming is een belangrijk onderdeel in de tuinbouw. De meeste kassen in Nederland worden nog verwarmd met gas via de centrale verwarming, maar ook andere technieken, zoals verwarmen met elektriciteit, hete lucht of een warmtekrachtinstallatie zijn gebruikelijke manieren voor het verwarmen van kassen. De laatste jaren wint aardwarmte razendsnel terrein op het gebied van kasverwarming. VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen. 

Kas verwarmen

Aardwarmte

Aardwarmte is een manier van warmtewinning om kassen, maar ook huizen en andere gebouwen te verwarmen. Aardwarmte staat ook wel bekend als geothermie. Met geothermie wordt water vanuit de aarde omhoog gepompt en omgezet in energie. Die energie wordt gebruikt om onder andere kassen te verwarmen. 

Bodemverwarming

Bij dit type kasverwarming wordt de warmte via ondergrondse leidingen naar de kas geleid. De leidingen zijn gemaakt van polytheen om bestand te zijn tegen mest en organische stoffen. De maximale watertemperatuur voor bodemverwarming bedraagt 40 graden Celsius.

Bedverwarming

In tegenstelling tot bodemverwarming bevinden de leidingen zich op de grond bij bedverwarming. Dit zorgt voor warmteafgifte zowel naar boven als naar beneden. Dit is gunstig voor de wortels en het gewas zelf. De maximale watertemperatuur blijft 40 graden Celsius.

Gewasverwarming

Gewasverwarming omvat leidingen die boven het gewas zijn geplaatst, ook bekend als het bovennet. Voor dit doel worden stalen en aluminium leidingen gebruikt, waardoor de temperatuur kan worden verhoogd tot maximaal 50 graden Celsius.

Luchtverwarming

Luchtverwarming in de kas: de lucht in de kas kan worden verwarmd met behulp van het bovennet, waarbij stalen buizen met een diameter van 51 mm aan de bovenkant van de kas worden bevestigd. Deze worden geactiveerd wanneer het bovennet zijn maximale temperatuur heeft bereikt. De maximale temperatuur van de verwarmde lucht bedraagt 90 graden Celsius.

Tafelverwarming

Bij sommige teeltmethoden wordt gebruik gemaakt van tafels met aluminium steunen. Tafelverwarming maakt gebruik van polytheen leidingen om de aluminium steunen te verwarmen tot maximaal 70 graden Celsius. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de aluminium oppervlakken waarop bijvoorbeeld potplanten staan.

Kas duurzaam verwarmen?

Wil je jouw kas op een duurzame manier verwarmen? Neem contact op met VB. Wij zijn jouw partner voor het verwarmen van je kas. VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen en naast geothermie kun je ook bij ons terecht voor andere manieren van kasverwarming.