Energy

Specialist in geothermie

VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen.

Lees meer
Bekijk de vacatures
Bekijk onze stageplaatsen

Wat is geothermie en hoe werkt het?

Geothermie is het gebruiken van energie uit de aarde om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Lees meer

Wat is geothermie en hoe werkt het? VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen en weet alles van geothermie en aardwarmte. We vertellen je er graag meer over.

Wat is geothermie?

Geothermie is het gebruiken van energie uit de aarde om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Diep in de aarde zit heet water. Met geothermie wordt dat water omhoog gepompt en omgezet in energie. Die energie kan worden gebruikt om kassen, huizen en andere gebouwen te verwarmen. Dit duurzame proces wordt geothermie genoemd. In deze video vertellen wij je meer over geothermie en welke rol VB heeft gehad in de realisatie van het project Aardwarmte Maasdijk:

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is hetzelfde als geothermie, maar een andere benaming. Het is een duurzame vorm van energie die gewonnen wordt uit de warmte die van nature aanwezig is in de bodem. Deze warmte kan gebruikt worden als energiebron. Er wordt al geruime tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de potentiële bronnen van aardwarmte in Nederland. Het winnen van aardwarmte vereist zorgvuldig toezicht en kan in sommige gevallen impact hebben op het milieu en de omgeving. In tegenstelling tot traditionele energiebronnen zoals aardgas, is aardwarmte een belangrijke bron van energie voor de energietransitie naar een duurzamere samenleving. Het is daarom belangrijk om de potentie van aardwarmte als energiebron verder te onderzoeken en te benutten.

Geothermische installatie van VB bij Aardwarmte Maasdijk:

wat is geothermie en hoe werkt het? Aardwarmte Maasdijk project van VB

Hoe werkt geothermie?

Hoe werkt geothermische energie? Geothermie begint vanaf 500 meter diepte. In zand- en gesteentelagen bevindt zich daar heet water. Door in de grond te boren kan vanaf die diepte warm water omhoog worden gepompt dat wordt omgezet in energie. Deze geothermische energie wordt ook wel aardwarmte genoemd. 

Hoe dieper de geothermie boringen, hoe warmer het water. De bodemoppervlakte van de aarde is ongeveer 10℃ en per 100 meter wordt het water zo’n 3℃ warmer. Zo is het water op 1 kilometer diepte ongeveer 40℃ en op 2 kilometer diepte al 70℃. In Nederland vinden meerdere geothermieprojecten plaats met boringen tot 2 of zelfs 3 kilometer diepte. In die diepte heeft het water een temperatuur van 70 tot 100℃. Geothermie vanaf 4 kilometer diepte wordt Ultradiepe Geothermie (UDG) genoemd, maar op dit moment zijn in Nederland nog geen UDG projecten. 

Het omhoog pompen van het hete water is een groot project. Meerdere gespecialiseerde bedrijven werken met elkaar samen om het project tot een succes te maken. Zo is VB gespecialiseerd in bovengrondse aardwarmte installaties en vind je onze installaties op meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze geothermieprojecten om te zien wat wij zoal hebben gerealiseerd.

Om gebruik te kunnen maken van aardwarmte is in het betreffende gebouw een ontvangststation nodig. Dit wordt ook wel een warmte-unit genoemd. 

Doublet

Om het hete water omhoog te kunnen pompen, worden twee putten diep in de aarde geboord. De productieput en de injectieput . Deze putten samen noemen we een doublet en hebben een belangrijke functie. De productieput pompt het hete water omhoog. Na het omhoog pompen van het hete water, blijft het hete water in een afgesloten circuit. Vervolgens vervoeren warmtewisselaars de warmte vanuit dit circuit over op leidingwater dat wordt vervoerd via het warmtenet. Een verdeelstation vervoert dit verwarmde leidingwater vervolgens naar kassen, huizen en andere gebouwen. Het afgekoelde water wordt weer teruggevoerd naar de aardwarmte-installatie, waar de injectieput het water weer terug de grond in pompt. 

Het begin van de productieput en de injectieput staan bovengronds bij de aardwarmte-installatie slechts enkele meters van elkaar, maar ondergronds staan de uiteindes op de bodem wel 1,5 tot 2 kilometer uit elkaar. Dit wordt gedaan, zodat het afgekoelde water dat weer terug de aarde in wordt gepompt, de warmwaterbron (reservoir) niet te snel afkoelt. 

Wist je dat…
Er ook geothermische installaties met drie putten bestaan? Dit wordt een triplet genoemd

Illustratie van geothermische installatie

Duurzame warmte en energie

Hoge temperatuur grondwater

Geothermie zorgt voor duurzame warmte en energie uit hoge temperatuur grondwater en is een veelbelovende bron van hernieuwbare energie. Door gebruik te maken van het doublet kunnen we het warme grondwater gebruiken om gebouwen en kassen te verwarmen, waardoor we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Het is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om onze energiebehoeften te vervullen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Soorten geothermie

Er zijn verschillende soorten geothermie: bodemenergie, geothermie en ultradiepe geothermie. Bodemenergie omvat de winning van energie tot 300 meter onder het aardoppervlak. Van geothermie is sprake als het water op minimaal 500 meter onder de aardlaag wordt gewonnen en bij ultradiepe geothermie (UDG) is dit zelfs 4 kilometer. Wil je meer informatie over de soorten? Lees alles over de soorten geothermie.

Voordelen van geothermie

Geothermie is een systeem dat gebruik maakt van de warmte die van nature aanwezig is in de aardkorst. Deze warmte wordt gewonnen door middel van warmtepompen die diep in de aarde geplaatst worden. Het is een duurzame bron van energie die het hele jaar door beschikbaar is. In de zomer kan deze warmte gebruikt worden om stroom op te wekken, terwijl in de winter de warmte gebruikt kan worden om gebouwen te verwarmen. Het belang van geothermie ligt in het feit dat het een schone en constante bron van warmte is, zonder dat er schadelijke stoffen worden uitgestoten. Daarnaast kan het een groot verschil maken in de energievoorziening en het verminderen van de CO2-uitstoot. Wil je hier meer over weten? Lees alles over de voor- en nadelen van geothermie.

Wetgeving

Door de mijnbouwwet is het gebruik van geothermie streng gereguleerd om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de aardwarmte op een veilige manier gebruikt wordt. Geothermie is een veelbelovende technologie die steeds meer erkenning krijgt als duurzame energiebron voor de toekomst.

VB: Marktleider in geothermie

VB heeft ruim een halve eeuw ervaring in verwarming en het ontwerpen en aanleggen van warmtenetwerken voor de industrie en de glastuinbouw. Wij lopen voorop in de nieuwste toepassingen en technieken en voeren het gehele project zorgvuldig voor u uit. Met de toepassing van restwarmte en geothermie doen we dat zo duurzaam mogelijk.

VB is marktleider in het ontwerp en de realisatie van de gehele bovengrondse installatie voor de toepassing van aardwarmte. Van de bestaande geothermie bronnen in Nederland heeft VB 80% geïnstalleerd. Meer weten? Lees alles over onze geothermie oplossingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op

Nanne Bentvelzen