Bekijk de vacatures

Wat is geothermie en hoe werkt het?

Geothermie is het gebruiken van energie uit de aarde om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Lees meer

Wat is geothermie en hoe werkt het?

Wat is geothermie en hoe werkt het? VB is marktleider op het gebied van bovengrondse geothermie-installaties om kassen duurzaam te verwarmen en weet alles van geothermie en aardwarmte. We vertellen je er graag meer over.

Wat is geothermie?

Geothermie is het gebruiken van energie uit de aarde om kassen, gebouwen en huizen te verwarmen. Diep in de aarde zit heet water. Met geothermie wordt dat water omhoog gepompt en omgezet in energie. Die energie kan worden gebruikt om kassen, huizen en andere gebouwen te verwarmen. Dit duurzame proces wordt geothermie genoemd.

In deze video vertellen wij je meer over geothermie en welke rol VB heeft gehad in de realisatie van het project Aardwarmte Maasdijk:

Hoe werkt geothermie?

Geothermie begint vanaf 500 meter diepte. In zand- en gesteentelagen bevindt zich daar heet water. Door in de grond te boren kan vanaf die diepte warm water omhoog worden gepompt dat wordt omgezet in energie. Deze geothermische energie wordt ook wel aardwarmte genoemd. 

Hoe dieper de geothermie boringen, hoe warmer het water. De bodemoppervlakte van de aarde is ongeveer 10℃ en per 100 meter wordt het water zo’n 3℃ warmer. Zo is het water op 1 kilometer diepte ongeveer 40℃ en op 2 kilometer diepte al 70℃. In Nederland vinden meerdere geothermieprojecten plaats met boringen tot 2 of zelfs 3 kilometer diepte. In die diepte heeft het water een temperatuur van 70 tot 100℃. Geothermie vanaf 4 kilometer diepte wordt Ultradiepe Geothermie (UDG) genoemd, maar op dit moment zijn in Nederland nog geen UDG projecten. 

Het omhoog pompen van het hete water is een groot project. Meerdere gespecialiseerde bedrijven werken met elkaar samen om het project tot een succes te maken. Zo is VB gespecialiseerd in bovengrondse aardwarmte installaties en vind je onze installaties op meerdere locaties in Nederland. Bekijk onze geothermieprojecten om te zien wat wij zoal hebben gerealiseerd.

Om gebruik te kunnen maken van aardwarmte is in het betreffende gebouw een ontvangststation nodig. Dit wordt ook wel een warmte-unit genoemd. 

Doublet

Om het hete water omhoog te kunnen pompen, worden twee putten diep in de aarde geboord. De productieput en de injectieput. Deze putten samen noemen we een doublet en hebben een belangrijke functie. De productieput pompt het hete water omhoog. Na het omhoog pompen van het hete water, blijft het hete water in een afgesloten circuit. Vervolgens vervoeren warmtewisselaars de warmte vanuit dit circuit over op leidingwater dat wordt vervoerd via het warmtenet. Een verdeelstation vervoert dit verwarmde leidingwater vervolgens naar kassen, huizen en andere gebouwen. Het afgekoelde water wordt weer teruggevoerd naar de aardwarmte-installatie, waar de injectieput het water weer terug de grond in pompt. 

Het begin van de productieput en de injectieput staan bovengronds bij de aardwarmte-installatie slechts enkele meters van elkaar, maar ondergronds staan de uiteindes wel 1,5 tot 2 kilometer uit elkaar. Dit wordt gedaan, zodat het afgekoelde water dat weer terug de aarde in wordt gepompt, de warmwaterbron (reservoir) niet te snel afkoelt. 

Wist je dat…
Er ook geothermische installaties met drie putten bestaan? Dit wordt een triplet genoemd. 

FINAL Artist Impression 4 internet

VB: Marktleider in geothermie

VB heeft ruim een halve eeuw ervaring in verwarming en het ontwerpen en aanleggen van warmtenetwerken voor de industrie en de glastuinbouw. Wij lopen voorop in de nieuwste toepassingen en technieken en voeren het gehele project zorgvuldig voor u uit. Met de toepassing van restwarmte en geothermie doen we dat zo duurzaam mogelijk.

VB is marktleider in het ontwerp en de realisatie van de gehele bovengrondse installatie voor de toepassing van aardwarmte. Van de bestaande geothermie bronnen in Nederland heeft VB 80% geïnstalleerd. Meer weten? Lees alles over onze geothermie oplossingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Medewerker

Voor hoeveel energie zorgt geothermie?

Geothermieprojecten zorgen voor energie voor ongeveer 4000 tot 10000 woningen. Het daadwerkelijke aantal ligt aan de diepte van de geothermische boringen en de capaciteit van de warmtebron. Hoe dieper hoe warmer en hoe warmer: hoe meer energie. Ook heeft de doorlaatbaarheid van de ondergrond invloed op de energie. Voor de start van ieder geothermieproject, wordt een nauwkeurige inschatting gemaakt van de te winnen energie, maar het echte vermogen is pas zeker wanneer de bron is geboord. 

Basislast

Geothermie is met name geschikt als basislast van een warmtenet. Dat wil zeggen: de minimale hoeveelheid warmte dat het grootste deel van het jaar nodig is. Hierdoor kan de warmtebron altijd blijven draaien en constant warmte geven. Geothermiebronnen worden daardoor vaak ontworpen voor deze basislast, waardoor de kosten beperkt kunnen blijven. 
Echter zijn er wel meerdere warmtebronnen nodig om de continuïteit van warmtelevering aan de afnemers te kunnen garanderen. 

Back-up-installatie

Iedere geothermie-installatie heeft een back-up-installatie. Deze back-up installatie dient voor situaties waarbij de standaard installatie niet kan leveren, bijvoorbeeld in het geval van onderhoud of in koude periodes, waarbij de vraag naar aardwarmte toeneemt. Die vraag komt bijvoorbeeld van een gasketel, biomassaketel, warmteopslag of restwarmtebron. Dit wordt ook wel pieklast genoemd. De combinatie van de warmtebronnen is belangrijk voor de duurzaamheid van het warmtenet. De hoeveelheid en soorten bronnen zijn afhankelijk van de vraag tijdens piekmomenten, de buffercapaciteit en infrastructuur.